Pyłek pszczeli wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i immunostymulujące oraz wspomagające gojenie się ran oparzeniowych.
W skład pyłku pszczelego wchodzi około 250 substancji, w tym aminokwasy, lipidy, witaminy, makro- i mikroelementy oraz flawonoidy
Witaminy, minerały i przeciwutleniacze obecne w pyłku pszczelim są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Badania pokazują, że pyłek pszczeli może pomóc w regulacji układu odpornościowego poprzez poprawę odpowiedzi immunologicznej w komórkach lub stymulację komórek, gdy jest to konieczne. Związki pyłku pszczelego, takie jak flawonoidy i steroidy, mogą zmniejszać wpływ alergii na układ odpornościowy.
Właściowści przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające pyłku kwiatowego.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23305281/
Biologicznie aktywne substancje przeciwdrobnoustroje i przeciwutleniające w pyłku pszczelim Helianthus Annus L.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26674447/
Badanie przesiewowe różnych źródeł pyłku roślinnego, związków polifenolowych, kwasów tłuszczowych i aktywności przeciwutelniającej i przeciwbakteryjnej pyłku pszczelego.