Pyłek pszczeli  wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i immunostymulujące oraz  wspomagające gojenie się ran oparzeniowych.  

W skład pyłku pszczelego wchodzi około 250 substancji, w tym aminokwasy, lipidy, witaminy, makro- i mikroelementy oraz flawonoidy

Witaminy, minerały i przeciwutleniacze obecne w pyłku pszczelim są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Badania pokazują, że pyłek pszczeli może pomóc w regulacji układu odpornościowego poprzez poprawę odpowiedzi immunologicznej w komórkach lub stymulację komórek, gdy jest to konieczne. Związki pyłku pszczelego, takie jak flawonoidy i steroidy, mogą zmniejszać wpływ alergii na układ odpornościowy. 

Właściowści przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające pyłku kwiatowego.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23305281/

Biologicznie aktywne substancje przeciwdrobnoustroje i przeciwutleniające w pyłku pszczelim Helianthus Annus L.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26674447/

Badanie przesiewowe różnych źródeł pyłku roślinnego, związków polifenolowych, kwasów tłuszczowych i aktywności przeciwutelniającej i przeciwbakteryjnej pyłku pszczelego.

https://www.mdpi.com/1420-3049/27/1/117

Previous
Previous

Mleczko pszczele

Next
Next

Jad pszczeli